Записей не найдено.
German
Podobne artykuły
Przypiekanie
Ceramika turmalinowa
Skały wulkaniczne

Kosztowny jak złoto, kruchy jak szkło.
German –
śladowy minerał, zaangażowany
w wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Brak tego elementu wpływa
na pracę układu pokarmowego, metabolizm tłuszczów i inne procesy, w
szczególności, na rozwój miażdżycy.
Po raz pierwszy o korzyściach germanu
dla zdrowia człowieka zaczęto mówić w Japonii. W 1967 roku doktor K. Asai
odkrył, że german posiada szerokie spektrum oddziaływania biologicznego.
Transport tlenu w tkankach organizmu. German, trafiając do krwi, zachowuje się analogicznie jak hemoglobina. Tlen, który german przenosi do tkanek organizmu, gwarantuje normalne funkcjonowanie wszystkich układów życiowych i zapobiega jego niedoborowi w organach, najbardziej wrażliwych na hipoksję: centralny układ nerwowy, mięsień sercowy, tkanki nerek i wątroby.
Wzmacnia odporność. German w postaci związków organicznych sprzyja powstawaniu gamma interferonów, które hamują procesy rozmnażania szybko dzielących się komórek bakteryjnych, aktywuje makrofagi i specyficzne komórki odpornościowe (T-komórki).
Przeciwnowotworowe działanie. German wstrzymuje rozwój nowotworów złośliwych i zapobiega pojawianiu się przerzutów, posiada właściwości obronne przeciwko promieniowaniu radioaktywnemu. Mechanizm działania związany jest ze wzajemnym oddziaływaniem atomu germanu z ujemnie naładowanymi cząsteczkami guzów w ciele. German pozbawia komórkę nowotworową nadmiaru elektronów i zwiększa jej ładunek elektryczny, co skutkuje obumieraniem guza.
Działanie biocydowe (przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne). Związki organiczne germanu stymulują produkcję interferonu – białka obronnego produkowanego przez organizm w odpowiedzi na wnikanie obcych mikroorganizmów.
Łagodzi ból. Odczucie bólu jest przenoszone od chorego organu w centralnym układzie nerwowym po swoistym elektronicznym obwodzie. Organiczne składniki germanu zatrzymują ruch elektronów w komórkach nerwowych, tym samym zatrzymując ból.
|